Saturday, July 30, 2011

Nabeyaki udon ala Nasya

BAHAN-BAHAN :

  • 1 paket mi udon
  • 3 helai daun kobis cina (dihiris)
  • 1 paket kecil bebola ikan
  • 2 pokok daun bawang (hiris)
  • 1 paket cendawan enoki (potong akar dan leraikan)
  • 1 batang saderi (hiris)
  • 5 batang filamen ketam
BAHAN KUAH SUP :

  • 3 gelas air
  • 1/2 sdb serbuk pati ikan bilis
  • 1/2 sdb serbuk pati ayam
  • 4 sdb kicap cair @ secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :



  • Panaskan air di dalam periuk bersama semua bahan untuk sup. Biar sehingga mendidih.
  • Masukkan semua bahan lain termasuk mi dan masak lagi hingga mendidih kali kedua. Jika suka bolehlah pecahkan sebiji telur ke dalam sup ini. 
  • Angkat dan hidangkan panas. (Sup ini sepatutnya dimasak menggunakan periuk tanah)